Guidance meerdaagse

Beoordeling lange termijn door meteoroloog

Geldig van zaterdag 15 augustus tot donderdag 27 augustus

Synoptische ontwikkeling:

Tussen een sturend hogedrukgebied boven Scandinaviƫ en een thermisch laag boven Frankrijk staat boven ons aandachtsgebied een oostelijke stroming waarmee tropische lucht wordt aangevoerd. Op hoogte zien we een hoogterug waarvan de ZO-NW georiƫnteerde rugas zich ten noordoosten van ons land bevindt. Een hoogtelaag beweegt noordwaarts naar Het Kanaal en laat vrijdagnacht aan de grond een laag boven Zuid-Engeland laat ontstaan, waardoor de aanvoer donderdag boven ons land zuidelijk wordt. Vanaf vrijdag wordt de aanvoer zuidwestelijk en dit lijkt de overgang naar een meer onbestendig en minder warm weertype waarbij tot en met begin volgende week de maxima nog zomerse waarden bereiken. In de loop van volgende week lijkt cyclonaliteit de grootste kans te maken/houden als dominant stroming, onder invloed van een (nieuwe) hoogtetrog met een lagedrukgebied aan de grond boven of ten westen van Groot-Brittanniƫ.

Modelbeoordeling en onzekerheden:

Tot en met begin volgende week is de spreiding in de EPS-pluim klein. Daarna is de exacte positie van de hoogtetrog de verklaring van de grotere spreiding in de diverse EPS-pluimen. Toch zien we in veruit de meeste leden een zuidwestelijke stroming met daarbij een wisselvallig weerbeeld. De trog lijkt zich geleidelijk naar onze omgeving te verplaatsen, waarmee we dieper in de polaire lucht terecht komen. In 20% van de leden zien we een hogedrukgebied of rug ten (zuid)westen van onze omgeving, met aanvoer van duidelijk koelere lucht uit het noorden en een stabieler weertype.

Samenvatting meerdaagse-periode:

Wisselvallig met regelmatig buien, vooral in het weekeinde ook met kans op onweer, hagel en windstoten, bij temperaturen boven normaal.

Samenvatting EPS-periode:

Grote kans (60%) op het aanhouden van een onbestendig weertype met zon, wolken, af en toe regen of een bui en middagtemperaturen eerst rond, later onder de normale waarden voor de tijd van het jaar en minima boven de langjaargemiddelde waarden.

Paraaf meteoroloog: wijs

Uitgifte: 13/08/2020 05.33 uur LT